Aquila verreauxii

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 3,5 kg
Pes aprox. femella: 4,5 kg
Envergadura: 180 – 220 cm
Hàbitat: Muntanyes, cingleres i espais oberts. Preferència pels indrets rocosos.
Aliments: Petits i mitjans mamífers, aus, algun rèptil i carronya.
Amenaces: Humans.

Area de distribució:

aquila-verreauxii_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Distribució
Es distribueix per l’Àfrica subsahariana i el sud de la península aràbiga.

Hàbitat
Es troba a les valls envoltades de muntanyes. Molt típica de zones de sabana amb kopjes: formacions granítiques enormes que s’eleven del terra com unes roques gegants.
El nom de kopjes en Africaans significa “cap petit”, ja que és el que semblen. Cada kopje té el seu petit ecosistema amb una gran diversitat de vegetació i vida salvatge.

Característiques
Àliga grossa i molt forta. És negre, amb una V blanca molt característica a l’esquena.
L’urpa posterior de cada pota és amb la que fa més pressió, és una urpa molt gruixuda i de 6cm de llarg. Pot arriba a caçar un antílop de 15-20Kg. Però només caçaran animals de grans dimensions en situacions fàcils (perquè està malalt, perquè és jove…) o en condicions extremes, i acostumen a caçar en terrenys més elevats que el seu niu, de manera que és més fàcil baixar amb 15Kg a les urpes i no pas remuntar des de terra amb les urpes carregades.
A vegades cacen en parella i generalment des de l’aire, fent un picat des de gran alçada o en un vol rasant i sorprenen a la seva presa.
L’extensió del seu territori està inversament lligat a la quantitat de preses. Quan l’aliment és abundant el seu territori pot ser de només 10 km², i quan l’aliment escasseja pot expandir la seva àrea fins a 250 km².
Nidifica en zones muntanyoses.

Alimentació
S’alimenta principalment de damans. Uns mamífers que tot i tenir l’aspecte d’un rosegador, estan emparentats amb els elefants.

Curiositats
El seu nom fa referència a un naturalista francès, Edouard Verreaux.
També coneguda com a àliga negre africana. Una de les més fortes del continent.