Aquila nipalensis

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 3 kg
Pes aprox. femella: 3,6 kg
Envergadura: 165 – 215 cm
Hàbitat: Espais oberts i muntanya.
Aliments: Mamífers mitjans o petits, rèptils i carronya.
Amenaces: Humans, verins, torres elèctriques i corbs,

Area de distribució:

aquila-nipalensis_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Distribució
Distribuïda per Àsia i extrem oriental d’Europa sobretot en època de cria. La subespècie oriental és més de muntanya. Espècie migratòria, a l’hivern es dirigeixen fins al sud d’Àfrica i l’Índia. Algunes hivernen a l’Orient mitjà.

Hàbitat
Habita zones estepàries i de muntanya.

Característiques
Una mica més petita que l’imperial. Fa de 62 a 74cm de longitud.
Comissura del bec molt grossa. Arriba fins al final de l’ull.
Caça a l’aguait, vol de gir a poca alçada llençant-se sobre la presa. També pot caçar a peu.
La incubació és d’uns 40 dies i els polls volen al cap de dos mesos.

Alimentació
A l’àrea de cria la seva alimentació és molt especialitzada: només susliks, un tipus d’esquirols terrestres. Quan migren a altres zones, la dieta és més variada, des de carronya a termites voladores.
En anys d’abundància de susliks, poden tirar endavant 2 o 3 joves, però el fet que a vegades facin el niu a terra fa que es perdin moltes niuades (comportament molt estrany en les àligues).

Curiositats
Com moltes altres espècies de rapinyaires, en els viatges migratòris s’ajuden dels corrents d’aire ascendents per poder aconseguir molta alçada, en aquest cas sobrevolant l’Himàlaia. A vegades solen aconseguir els 11.000 metres d’alçada.
Té un sistema circulatori especial, amb molta més quantitat de glòbuls vermells per poder fer front a la manca d’oxigen.