Aquila heliaca

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 2,5 kg
Pes aprox. femella: 4 kg
Envergadura: 180 – 216 cm
Hàbitat: Espais oberts.
Aliments: Conills, ratolins, ocells i carronya.
Amenaces: Humans, torres elèctriques i verins.

Area de distribució:

aquila-heliaca_area

Estat de conservació: Vulnerable

estat_VU

Distribució
Originària d’Europa, Àsia i Àfrica.

Hàbitat
Ocell típicament forestal, tot i que les adultes són més boscoses que les joves.

Característiques
Àliga molt similar a l’àliga daurada, d’uns 80cm de longitud.
L’expressió de les àligues és molt forta, a causa d’ una cella molt grossa a sobre de l’ull que els ajuda a protegir la seva vista.
Construeix enormes nius en arbres alts aïllats. Posta d’un a tres ous.
Els joves són de color marró clar, i en cada muda van canviant el color fins que al sisè any aconsegueixen el plomatge d’adult. Tenen dues taques blanques a les espatlles que la diferencia de la daurada.
En llibertat viuen uns 21 anys, tot i que en captivitat poden arribar als 44.

Alimentació
Bàsicament conill, però pot arribar a caçar guineus. A l’Àfrica central la seva presa preferida són els susliks, uns esquirols terrestres.

Estat de conservació
L’àliga imperial oriental és un animal vulnerable (VU) en tota la seva àrea de distribució, on ja ha desaparegut de moltes zones. Les raons de la seva disminució està en la persecució directa de grangers que la veuen com un perill, i la destrucció del seu hàbitat que es converteix en terres de cultiu.

Curiositats
Abans es pensava que era una subespècie de l’Àliga Imperial Ibèrica ( Aquila adalberti): àliga endèmica de la península Ibèrica molt amenaçada, catalogada en perill (EN). Actualment estan separades genèticament i per tant són espècies diferents (Aquila heliaca).