Bubo scandiacus

Activitat: Nocturna
Pes aprox. mascle: 1,1 kg
Pes aprox. femella: 2 kg
Envergadura: 140 – 165 cm
Hàbitat: Paratges oberts i solitaris. Fa niu en una petita concavitat feta a terra.
Aliments: Conills, ratolins, ocells i peixos.
Amenaces: Humans i guineus.

Area de distribució:

bubo-scandiacus_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
En la imatge la femella està al fons i el mascle davant.

Distribució
Distribuït per les regions més fredes d’Amèrica i Europa. Diem que és polar tot i que a vegades es pot trobar a latituds com al Nord d’Escòcia.

Hàbitat
Exclusivament de tundra.

Característiques
És la segona nocturna més grossa d’Europa, només superada pel gran duc.
El color del plomatge ens ajuda a deduir l’hàbitat d’aquesta espècie. Un dels caçadors alats més importants de la tundra àrtica.
Dimorfisme sexual molt aparent: la femella és més grossa. Aquest dimorfisme es dóna en gairebé totes les rapinyaires caçadores perquè hi ha divisió de treball, durant la cria la femella s’encarrega d’incubar, defensar el niu i alimentar els polls. El mascle ha d’anar a caçar i assegurar l’aliment. Però en aquesta espècie és molt més evident per la diferència de colors entre sexes, el mascle és tot blanc i la femella blanca i grisa per poder camuflar-se en l’època de reproducció, ja que pon els ous directament a terra, i ho fa en l’època de desglaç: entre sorra i neu això va molt bé per quedar completament amagada.
Ponen de 4 a 6 ous, i els polls són de color gris. La reproducció i la supervivència dels petits depen molt de les poblacions de lèmmings de cada temporada. Aquestes són molt imprevisibles i variables. I un dels seus depredadors naturals és l`ós polar i la guineu àrtica.

Alimentació
Especialistes a caçar lèmmings. També algunes aus.

Curiositats
El duc nival és la rapinyaire que representava a Hedwig a Harry Potter. Era un mascle. El fet que a l’hora de la traducció l’anomenessin òliba, ha portat molta confusió!.