Falco eleonorae

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 370 g
Pes aprox. femella: 400 kg
Envergadura: 84 – 104 cm
Hàbitat: Espais oberts, zones humides i penya-segats marins.
Aliments: Insectes i ocells.
Amenaces: Humans, residus tòxics i àligues.

Area de distribució:

falco-eleonorae_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
En la imatge el jove està a la branca i l’adult davant.

Distribució
A escala Mundial, es troba bàsicament per la conca mediterrània (algunes colònies a Canàries). A Espanya només nidifica a les illes Balears (colònia de cria més grossa de la Mediterrània occidental), i les Illes Columbretes (València). Au estival, fent a la tardor, una llarga migració cap a Madagascar.

Hàbitat
Típic d’illots i penya-segats costaners, de costums crepusculars.

Característiques
Existeix una fase melànica on els individus són totalment foscos, quasi negres (menys freqüent).
Aquest falcó és més esvelt que el pelegrí i té la cera i l’anell ocular de color blau.
Cria en colònies i fa el niu a terra. Retarda molt la seva posta (d’agost a octubre) per tal de fer coincidir la migració post nupcial de moltes aus amb el període d’alimentació dels seus pollets.

Alimentació
S’alimenten de grans insectes i petits ocells, que atrapen al vol.

Estat de conservació en l’àmbit estatal i autonòmic
A Espanya es considera proper l’amenaça (NT).
A Catalunya catalogat com a preocupació menor (LC)

Curiositats
El seu nom és en honor d’Elionor de Molins de Rei, jutgessa aficionada a la falconeria que a finals del segle XIV va establir la primera legislació coneguda de protecció de les rapinyaires.