Falco biarmicus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 550 g
Pes aprox. femella: 800 g
Envergadura: 88 – 113 cm
Hàbitat: Molt variable, des de zones mig desèrtiques fins a bosc humit, cingleres o muntanyes.
Aliments: Ocells i ratolins.
Amenaces: Humans, ducs, àligues i corbs.

Area de distribució:

falco-biarmicus_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
En la imatge el jove està en el fons i l’adult davant.

Distribució
Gairebé a tota Àfrica subsahariana a excepció de les zones forestals del centre i l’oest. A l’àrea mediterrània, Marroc, Tunis, Egipte, i Europa mediterrània. També localitzat al Pròxim Orient.

Hàbitat
Viu a sabanes, deserts i en general zones obertes.

Característiques
Molt semblant al pelegrí. La seva “bigotera” és més estreta.
Més lleuger però amb menys potencia de vol.
En aquest cas la cacera pot ser en parella: la femella espanta la víctima per terra fent-la volar, i a dalt l’espera el mascle (moltes vegades sobrevolen els ramats per donar caça a les preses aixecades per aquests).

Alimentació
No tan especialitzat com el pelegrí, s’alimenta d’aus, rosegadors, ratpenats i llangardaixos.

Curiositats
El falcó llaner també és molt utilitzat en el món de la falconeria (Patrimoni de la Humanitat 2010 per la UNESCO com a art mil·lenari declarat bé cultural immaterial). No tant ràpid com el pelegrí però una mica més fàcil d’ensinistrar.
Els falcons no són recomanables per a principiants sense coneixements. Els falcons necessiten de grans espais oberts per a ser entrenat (falconeria d’alt vol) i se li ha de dedicar molt temps, volant-lo pràcticament cada dia. En general, els falcons tenen un metabolisme molt accelerat i per tant són més exigents en l’alimentació.