Falco cherrug

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 840 g
Pes aprox. femella: 1,135 kg
Envergadura: 97 – 126 cm
Hàbitat: Paratges amb penya-segats i rocams, aprofiten las cornises para criar i reposar.
Aliments: Ocells, ratolins i sargantanes.
Amenaces: Humans, ducs, àligues i corbs.

Area de distribució:

falco-cherrug_area

Estat de conservació: En perill

estat_EN

Identificació
En la imatge l’adult està en el fons i el jove davant.

Distribució
Es distribueix per Europa, Àsia central i Àfrica com a zona d’hivernada.

Hàbitat
Falcó de zones àrides i desèrtiques

Característiques
Falcó de mida grossa, és el segon més gros d’Europa (el més gros és el Grifó).
De tonalitats molt clares per poder camuflar-se en els ambients àrids on viu.
Com en la majoria de falcons, els juvenils tenen la cera (on hi ha els orificis nasals) i l’anell ocular de color blavós. I en aquest cas les potes del juvenil són verdoses. En els adults tot és de color groc. El diferencia d’altres falcons el fet de tenir la punta del bec negre.
En els seus picats pot assolir els 270Km/h.

Alimentació
Poc especialitzat en la seva caça: tant pot menjar un colom que un llangardaix, i per això els seus dits no són tan llargs i prims com els d’altres falcons.

Curiositats
Ocell que representava al Déu Orus a l’antic Egipte. Era un animal sagrat per a ells.
Molt utilitzat en falconeria. La cria en captivitat s’ha desenvolupat molt en alguns països, entre ells en els Emirats Àrabs Units com a substitució a la captura d’exemplars lliures.