Strix nebulosa

 

Activitat: Nocturna
Pes aprox. mascle: 875 g
Pes aprox. femella: 1,4 kg
Envergadura: 128 – 148 cm
Hàbitat: Viu en boscos freds de coníferes i bedolls de terres septentrionals.
Aliments: Petits mamífers i ocells.
Amenaces: Humans i guineus.

Area de distribució:

strix-nebulosa_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
Segona nocturna més grossa d’Europa. Cara amb dos discs facials molt marcats. Ulls més aviat petits i grocs.

Distribució
La seva distribució és al nord dels Estats Units i Euràsia.

Hàbitat
Viu en boscos freds i densos de coníferes i bedolls de terres septentrionals, la taigà (entre la tundra al nord i l’estepa al sud).

Característiques
Tercera nocturna més grossa d’Europa (només superada pel duc nival i el gran duc). Cara amb dos discs facials molt marcats i amb una perilla negre molt visible. Ulls més aviat petits i grocs.
El seu aspecte robust és degut a una capa densa i profunda de plomes que l’ajuda a aïllar-lo del fred. De fet es considera que en un ocell pesa molt més el conjunt de les plomes que no pas el conjunt dels ossos. Els ossos en les aus són molt lleugers, i això els facilita el vol.
L’abundància d’aliments a la zona, afecta el nombre d’ous, que el més freqüent és de 4 a 5.

Alimentació
S’alimenta de talps, ratolins, ocells.

Curiositats
Tant caça de dia com de nit. Prou conegut és el sol de mitjanit! Durant l’estiu el sol llueix les 24 hores. I per tant, el gamarús es veu obligat a caçar a plena claror.
A l’hivern, al contrari, no es fa de dia, i ells són capaços de sentir les seves preses, mitjançant una oïda 50 vegades superior a la nostre, a més de 30cm sota la neu.