Milvus milvus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 990 g
Pes aprox. femella: 1.280 g
Envergadura: 143 – 171 cm
Hàbitat: Prefereix les arbredes i les zones boscoses.
Aliments: Ratolins, conills, ocells, sargantanes, insectes i carronya.
Amenaces: Humans, torres elèctriques, residus tòxics i fagines.

Area de distribució:

milvus-milvus_area

Estat de conservació: Gairebé amenaçada

estat_NT

Identificació
Rapinyaire diürna mitjana. Amb una envergadura d’uns 150 cm. i una longitud d’uns 62 cm. Cap de color gris i la resta del cos marró rogenc i la cua aforquillada.

Distribució
La principal part de la seva població es troba a Alemanya, França i Espanya. Hi ha poblacions disperses per illes mediterrànies, Gran Bretanya i l’est d’Europa. La seva distribució arriba fins a les Canàries i les illes de Cap Verd.

Hàbitat
No tan relacionat amb l’aigua com el milà negre.
Escàs a la Catalunya central i litoral. Més freqüent a la part occidental i a les comarques pirinenques occidentals. Present tot l’any a Catalunya (sedentari). La població s’incrementa a la tardor, amb l’arribada d’escassos hivernants del Nord d’Europa (migrador parcial: només migra una part de la seva població).
Nidifica a Menorca on manté una bona població, i també a la serra de Tramuntana de Mallorca, tot i que ha sofert una fortíssima regressió (persecució humana: verins).

Característiques
Rapinyaire similar al milà negre, però és més gros i més ataronjat, i té la cua molt forcada, en forma de V. Les ales són llargues amb una taca blanca molt visible.

Alimentació
Menja llebres, rates, ocells i fins i tot invertebrats. I Igual que moltes rapinyaires diürnes, no deixen de banda les restes d’animals morts.

Estat de conservació en l’àmbit estatal i autonòmic
Tant a Espanya com a Catalunya catalogat com en perill (EN).

Curiositats
Anomenat Milana a les illes Balears.