Gyps africanus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 5,5 kg
Pes aprox. femella: 5,5 kg
Envergadura: 197 – 230 cm
Hàbitat: Terrenys oberts i sabanes.
Aliments: Carronya.
Amenaces: Humans, torres elèctriques i residus tòxics.

Area de distribució:

gyps-africanus_area

Estat de conservació: En perill

estat_EN

Distribució
A tota l’Àfrica subsahariana. No es troba a la part meridional de Sud-àfrica.

Hàbitat
El trobarem a tot arreu excepte a les zones de desert extremes o en boscos densos.

Característiques
Voltor més petit que el voltor comú i molt àgil.
Quan són adults tenen l’esquena de color blanc.
Alhora de trobar aliment, vola amb altres espècies de voltors i sovint està pendent del comportament d’aquests i d’altres carnívors, inclòs l’home.
Cria normalment en colònies de 5 a 20 parelles, als arbres de la sabana, durant l’estació seca. Ponen un únic ou que cova la femella durant 56 – 58 dies i mentre el pollet està al niu, el mascle aporta els aliments regurgitant una mena de papilla semi digerida.

Alimentació
Menja carronya, fragments d’ossos i, sobretot, li agrada la part més tova (músculs i òrgans).

Curiositats
Al sud de la península s’han donat cites de la presència d’aquest voltor, igual que altres voltors africans. Probablement aquests voltors s’uneixen en el seu viatge cap al nord amb els voltors comuns, sobretot els més joves que són els que tendeixen a dispersar-se més. Cal tenir en compte que per als animals les fronteres polítiques no són obstacle, i sí en canvi les geogràfiques.
El cadàver d’un elefant pot atraure un miler d’exemplars de voltors, amb les respectives abaralles pel menjar. Emeten sons poc delicats i es donen cops de potes per allunyar al company del costat. Després d’un bon àpat els agrada molt banyar-se i prendre el sol amb les ales obertes.