Gypohierax angolensis

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 1,5 kg
Pes aprox. femella: 1,5 kg
Envergadura: 135 – 155 cm
Hàbitat: Boscs, espais oberts i aiguamolls.
Aliments: Fruits de palmera, llavors, peixos, granotes, crancs, sargantanes i carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.

Area de distribució:

gypohierax-angolensis_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
En la imatge l’adult està en el fons i el jove davant.

Distribució
A gran part de l’Àfrica subsahariana.

Hàbitat
Viu als boscos de palmera d’oli de Guinea, manglars, estuaris, costes, i sabanes.

Característiques
Voltor petit, amb una coloració molt diferent de quan és jove a quan és adult. El jove és de color marró que al cap de 4 anys canvia a blanc amb l’extrem de les ales i l’esquena negre. De fet, fins que no assoleixen el plomatge d’adult, no poden ser reproductors.
Les seves urpes, a diferència de la majoria de carronyers, són molt corbades. En canvi el bec, sí que és d’autèntic voltor: gros i fort.

Alimentació
La seva dieta és molt variada. A part de menjar vertebrats de mida petita, té predilecció per la part carnosa exterior del fruit de la palmera d’oli.
Per estrany que sembli, també pot pescar. Camina per aigües poc profundes i quan detecta peixos, crancs o granotes els pesca sense pensar-s’ho!

Curiositats
Un carronyer molt especial. Es podria dir que és l’excepció a la regla: ja que és un voltor que pesca i una rapinyaire que també menja fruits.