El mes d’agost és un mes perfecte per poder veure i gaudir del vol de les àligues i els voltors.

Aquestes aus tenen una gran superfície alar en proporció al seu pes, i s’ajuden dels corrents d’aire ascendent per agafar alçada i mantenir-la.

Generalment, els corrents que utilitzen es donen en dos casos:

· Hi ha els corrents tèrmics, que són moviments d’aire vertical ascendent produïts en zones on el sol ha escalfat fort el terreny. Això es dona en zones on no hi ha vegetació o n’hi ha molt poca. Les aus localitzen aquestes zones i, fent cercles, utilitzen l’aire ascendent per pujar amunt.

Dibuix1 tèrmiques

 

· I també hi ha els corrents de vessant, que es generen quan el vent xoca contra la vessant d’una muntanya i es veu obligat a pujar per passar-li per sobre.

muntanya-vent

 

Com localitzen aquests corrents?

Les aus es llencen al buit des de punts elevats i van buscant les zones on habitualment es formen aquestes corrents. Quan la troben, volen dins d’aquesta ascendència fins que arriben a l’alçada desitjada, i aleshores comencen el seu vol planant a la recerca de menjar.

Sabíeu que els esportistes que practiquen parapent, ala delta o planador, es fixen en les aus per trobar aquests corrents ascendents?

Durant els mesos càlids, al Cim d’Àligues, es donen les condicions ideals per veure el vol planat d’àligues i voltors. Tenim obert tot el mes d’agost de dimarts a diumenges i fem dues sessions de vol, una a les 13h i una altre a les 17. Pels més curiosos, mitja hora abans de cada vol, fem, també, una visita guiada als aviaris.