Polyborus plancus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 1,1 kg
Pes aprox. femella: 1,2 kg
Envergadura: 107 – 135 cm
Hàbitat: Zones obertes i zones humanitzades.
Aliments: Insectes, ratolins, ocells, sargantanes, granotes, peixos i carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.

Area de distribució:

polyborus-plancus_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Distribució
Distribuït pel centre i sud d’Amèrica del sud.

Hàbitat
Viu als marges dels boscos i en zones obertes.

Característiques
De tonalitats marrons, amb el coll blanquinós i el pit barrat. El exemplars adults són més foscos que els juvenils. Tenen una cresta negra, la cara nua i el color ataronjat. Els joves la tenen de color rosat.
Gairebé no hi ha dimorfisme sexual entre els sexes.
Desplaçament molt terrestre i són més caminadors que altres rapinyaires. En el seu vol alterna batecs d’ales. Molt territorial.
Construeix els nius als arbres amb branques i pèls, però resulta un niu molt desordenat. Sol pondre 2 ous i en anys d’abundància de menjar, pot fer una segona posta.

Alimentació
Preferència per la carronya, però també és un caçador oportunista que ataca animals joves o ferits, atacant les parts més toves, com són els ulls, els llavis i la zona anal. Saqueja nius, menja rèptils, tortugues, crancs, serps insectes, cucs …

Conservació
Té el “mal costum” d’atacar als cabrits nounats i per això és perseguit, se’l dispara i també es posen esquers amb verí (*estricnina) sobretot a les zones de ramaderia de Xile i Argentina.

Curiositats
Hi ha un Caracarà molt semblant (C.cheriway) que es distribueix per la part nord d’Amèrica central i la part sud dels Estats Units.
Tot i ser molt diferent dels falcons pertany al mateix ordre (O.Falconiformes), però de diferent família (F.daptriidae)