Coneix la importància del plomatge en les aus rapinyaires i les seves característiques

Les aus rapinyaires han adaptat el seu plomatge, el tipus de vol i mètodes de caça al seu hàbitat i el seu ritme biològic. Les principals plomes de vol de les aus rapinyaires són les rèmiges, situades a les ales i les timoneres, a la cua, que són les que s’encarreguen de dirigir el vol. Les plomes rèmiges al seu torn es divideixen en primàries, necessàries per donar força al vol, i secundàries, utilitzades per elevar-se.

s44

Timoteres

Les aus rapinyaires diürnes presenten un plomatge molt més dur i compacte que afavoreixen un vol ràpid i el llançament en picat, en què algunes espècies com el falcó, arriben a aconseguir els 400 km / h. No obstant això, les aus rapinyaires nocturnes compten amb plomes molt més suaus i vellutades, que els permet un vol extremadament silenciós.

Plumes2

Les seves plomes rèmiges, amb les seves vores desflocades minimitzen la fricció de l’aire, evitant el més mínim soroll que pugui alertar a les seves preses.

Les aus rapinyaires nocturnes, a més de les plomes de vol compten amb les vibrisses. Aquestes plomes al voltant del bec i els ulls tenen una funció protectora i sensorial.

s6

Les aus rapinyaires nocturnes es caracteritzen pel seu plomatge mimètic i els seus ulls grans, molt sensibles a la llum i dotats d’una gran capacitat de visió. No obstant això, és mitjançant els seus grans i sensibles pavellons auditius com localitzen les seves preses en la foscor de la nit. Els discos facials del seu rostre recullen i concentren el so cap a les orelles.

Les plomes de les aus rapinyaires estan compostes de queratina, el que les fa molt resistents i duradores, encara que el seu plomatge exigeix de grans cures per a la seva conservació.

s111

Les aus rapinyaires protegeixen les seves plomes amb els olis i ceres que segrega la seva pròpia glàndula uropigial, d’aquesta manera les lubriquen i impermeabilitzen, garantint les seves propietats de vol i també la seva supervivència.