Com cada primavera, al Cim d’Àligues tenim nous pollets.

Els naixements solen ser en aquesta època perquè en estat salvatge és quan hi ha més possibilitats d’aconseguir aliment, tot i que hi ha algunes espècies, com el trencalòs i el gran duc, que s’anticipen i comencen a buscar lloc per fer el niu a l’octubre. La majoria de rapinyaires són territorials i defensen el seu niu davant d’altres espècies, són ocells que viuen sols o en parella. Però també n’hi ha alguns que nidifiquen en grup, com per exemple el xoriguer, el milà negre o el voltor comú.

Pollet de voltor aura

Pollet de voltor aura

Aquesta temporada ja ha nascut un secretari, un aufrany fosc, una àliga d’estepa i quatre voltors (dos d’aura, un d’africà i un de palmerar). El primer en néixer, el voltor africà, va sortir el 17 de gener, i l’últim, que ha estat un voltor aura, ha nascut aquesta mateixa setmana.

En aquest vídeo podeu veure com va ser el naixement del pollet d’àliga d’estepa. El varem treure de l’ou amb molta cura ara fa dues setmanes. La mare és un exemplar nascut al Cim i és la primera temporada que pon ous. Van fer un niu molt rudimentari.

Quan els pollets neixen solen estar coberts de plumó sedós, i al cap de pocs dies es converteix en un plomissol més dens. Això els permet immobilitzar l’aire calent contra el cos, mantenir la temperatura corporal constant i protegir-se del fred, el sol, el vent i la pluja.

Durant les primeres setmanes els pollets encara estan molt poc desenvolupats i no es poden alimentar per ells mateixos; els caçadors els donen petits trossos de carn i els carronyers una mena de papilla semidigerida. El creixement, però, és molt ràpid en les aus rapinyaires: entre un i tres mesos ja tindran la mida dels adults, i amb un o dos mesos més, ja tindran totes les plomes i ja podran fer les primeres revolades.

Aquests són alguns dels nostres petits nouvinguts:

Pollet de voltor africà

Pollet de voltor africà

Pollet de voltor de palmerar

Pollet de voltor de palmerar

Pollet de voltor aura i pollet de voltor de palmerar

Pollet de voltor aura (esquerre) i pollet de voltor de palmerar (dreta)

Pollet de secretari

Pollet de secretari al niu

Quan una parella de rapinyaires és la primera vegada que cria, normalment retirem els ous del niu, i els posem en incubadores. D’aquesta manera podem potenciar una segona posta, i així garantim que el primer pollet tiri endavant, doncs no sabem com reaccionarien uns pares primerencs.

En una segona posta, si volem que siguin els pares que el criin, retirarem els ous però els possarem uns ous de substitució. D’aquesta manera sense trencar el cicle, els incubarem nosaltres i en el moment que l’ou faci el pic, els hi canviarem.
A partir d’aquest moment serà bò arriscar-se, si l’operació te èxit, reforça molt el vincle de la parella i ens estalvia molta feina!

De vegades els hem d’ajudar a sortir de l’ou, o bé perque passats els dies d’incubació no hi ha senyals de naixement, o bé perque ha fet el pic i no te prou forces per sortir. És important ajudar-lo, doncs es quedaria sense oxígen.
És un treball molt delicat perquè el pollet podria rebre mal. Sobretot si encara te adherides a la membrana interna de la closca, parts molt irrigades o parts tant delicades com les puntes de les ales.
Pot arribar a ser una tasca d’autèntic cirugià!!

naixement d'un voltor de palmeral

naixement d’un voltor de palmeral

naixement d'un voltor de palmeral

naixement d’un voltor de palmeral