entorn cim desembreAl desembre els arbres ja comencen a quedar sense fulles i normalment el paisatge al Cim d’Àligues queda desdibuixat per la boira de la vall. Les temperatures poden ser fredes a primeres hores del matí i quan el sol s’amaga; però al llarg del dia, si fa sol, la temperatura és força agradable.
Estem a desembre i com diu el refrany: “Pel desembre, desembrot, el pastor deixa les ovelles i se’n va vora del foc”, “Quan pel desembre canta el mussol, pluja o bon sol”

En quant a les plantes una de les poques que encara es podem veure florides al Cim és el romaní, doncs es pot dir que floreix al llarg de tot l’any.

 

El Romaní (Rosmarinus officinalis) és un arbust mediterrani de fulla perenne, molt aromàtic degut a la presència d’olis essencials a les seves fulles. Flors petites de color lila pàl·lid. Medicinal i molt utilitzat a la cuina tradicional, per incrementar el gust del menjar.

romaní

El seu ús medicinal ens ajuda a superar les afeccions del fetge i de l’aparell digestiu en general. Si es pren després dels àpats en forma de tisana ens ajuda a digerir millor. Com a ús extern resulta molt útil com relaxant muscular (fregar les zones dolorides amb una barreja de 10 gotes d’oli essencial en dues cullerades d’oli d’oliva).

flor romaní

I si fem un passeig pel bosquet del Cim podrem observar la Cadernera (Carduelis carduelis).

A Catalunya hi ha una població resident important a la que s’afegeixen ocells hivernants. Això fa que ara el seu número es vegi incrementat.

Caderenera

La Cadernera és un ocellet molt acolorit d’uns 12cm. Es diu així degut a la seva afició per les llavors dels cards.

Són ocells amb un cant variat i melodiós que fa que sigui un ocell molt vist en els concursos de cant d’ocells.

Ester Sans