¿Què és un esquer?

L’esquer és una peça de pell, de vegades ornamentada amb plomes i d’altres detalls, que té forma d’ocell i està lligat a una corda, on al mig s’hi lliga un tros de carn.

S’utilitza en falconeria per entrenar i mantenir en forma els ocells rapinyaires, així com també com a instrument de reclam per a aquestes aus.

Esquer

Des del segle XV ja es deia: “Home amb mans buides cap rapinyaire pot atreure”

 

L’esquer pot ser utilitzat des de terra, per tal que l’ocell baixi, atret pel tros de carn. O bé, si l’ocell està volant a camp obert, el cuidador se situa de manera que el pugui veure i, fent giravoltar l’esquer a l’aire, l’atrau.

Per tal que l’ocell ataqui a l’esquer, es necessita un previ ensinistrament. Els rapinyaires són ocells molt desconfiats i han d’apendre que allò que d’entrada desconegut és quelcom positiu per ells. És molt recomanable iniciar-los de joves, quan comencen a menjar pel seu compte, però mai és tard si es té paciència.

L’esquer és molt útil per recuperar un rapinyaire en qualsevol moment. Per exemple, un falconer que utilitza un rapinyaire per caçar, voltejant l’esquer a l’aire, el pot dissuadir d’una persecució massa complicada o perillosa. O bé, per a un ocell rapinyaire que no està acostumat o que no li agrada pujar al puny, ensinistrar-lo a que acudeixi a l’esquer és una bona manera d’aconseguir-ho.

Quins objectius aconseguim al Cim d’Àligues amb l’esquer?

1.- Guanyem precisió en les ordres que donem a les aus

Durant la sessió de vol al Cim,  utilitzem l’esquer amb l’objectiu que les aus tornin en un moment precís, quan s’allunyen a la vall, o en el cas que alguna cosa els faci despistar (el vent, un ocell salvatge, etc.), i triguin molt a tornar. Aleshores els anem a buscar guiant-nos per l’emissor. Un cop els localitzem, els fem acudir amb l’esquer.

2.- Que les aus facin exercici físic

També l’utilizem per tal que els animals facin exercici físic. Mentre el cuidador fa girar l’esquer, una forma d’exercici és no posar-li gens fàcil. Com que el rapinyaire sap que al mig hi ha lligat el tros de carn, està molt motivat a agafar-lo. El cap d’una estona de fer giravoltar l’esquer, mentre l’ocell fa diferents intents per caçar-lo a l’aire, el cuidador afluixa el ritme del moviment,i aleshores l’ocell el pot atrapar.

I és que, per a aquests rapinyaires nascuts al Cim d’Àligues, i que no estan acostumats a caçar presa viva, l’esquer els és molt important i essencial per mantenir una bona forma, realitzant aquests exercicis.

3.- Plantejar un repte al falconer

Pel falconer, aquest exercici també suposa un repte. Arran de les velocitats que agafen les aus, té la dificultat de què un error pot suposar donar-li un cop molt perillós per a l’ocell, o bé endur-se’l ell.

En definitiva, al Cim utilitzem l’esquer diàriament amb els nostres falcons (falcó pelegrí, falcó llaner, falcó sagrat, xoriguers i falcons de la reina), així com també com a reclam per a algunes àligues (àliga daurada, àliga d’estepa, àliga de verreaux…) i els objectius mencionats anteriorment.

Així doncs, ara ja sabeu com fem servir l’esquer al Cim. Estarem encantats de mostrar-vos-ho. Us animem a venir al Cim 🙂

Blanca