Cim d'Àligues

Què fer si trobes un ocell ferit?

En primer lloc s’ha d’agafar amb molta cura, per tal de no fer-li mal i que ella tampoc ens en faci a nosaltres, sobretot amb el bec i les urpes. La millor solució és cobrir-la amb una tovallola, anorak o similar, i posar-la dins d’una caixa, amb els corresponents forats per respirar. A continuació s’hauria de portar en un lloc tranquil i fosc. No s’ha d’intentar donar-li menjar.

A Espanya, totes les comunitats autonòmes tenen “centres de recollida de fauna salvatge”. Podeu consultar les pàgines:

Vida Silvestre Iberica
Grefa (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat

En el cas de Catalunya es pot trucar al telèfon 935617000 del servei d’agents rurals que el passaran a recollir, o bé portar-lo al centre de Recuperació de que tingueu més a prop:

Centre de recuperació d’aus de Torreferrussa

Crta. Sabadell / Sta. Perpètua Km 4,5
08130 Sta. Perpètua de Mogoda (Barcelona) – Tel.- 935600052

Centre de recuperació d’aus de Vallcalent

Camí de Vallcalent, 63
25003 Lleida – Tel.- 973282276

Centre de recuperació d’aus del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Mas del Cortalet
17486 Castelló d’Empúries (Girona) – Tel.- 675783329

Centre de recuperació d’aus del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Plaça 20 de maig s/n
43580 Deltebre (Tarragona) – Tel.- 977482181

Aquests centres pertanyen al Departament de Medi ambient de la Generalitat de Catalunya. Disposen de tot el necessari per la recuperació, i a ser possible s’encarreguen de la seva posterior reintroducció.

En el cas de que no us fos possible cap de les dues opcions anteriors, podeu portar l’ocell ferit al Cim d’Àligues, i nosaltres el derivarem al Centre de Recuperació de Torreferrussa.

Perills

Evidentment les causes de les seves morts són molt variades i particulars de cada regió, essent les més importants les següents:

• Caça directe, sobretot amb armes de foc, però també destruint nius i capturant-les amb trampes.
• Destrucció de l’hàbitat, a través de grans obres d’infraestructura, modificació de l’ús del terreny i deforestacions agressives.
• Productes químics, els insecticides utilitzats alegrement a l’agricultura com el DDT i els organoclorats.
• Morts indirectes, com les produïdes per les col·lisions amb els milers de cables de corrent, o les produïdes per descàrregues elèctriques al posar-se les aus en llocs on els cables estaven massa junts. Enverinades, ja que en moltes vedes de caça es segueix utilitzant verí per reduir la pressió d’alguns depredadors com, guineus, gats i altres, i que aquests un cop han mort són menjats sobretot per les aus carronyeres.