Parabuteo unicinctus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 713 g
Pes aprox. femella: 1 kg
Envergadura: 92 – 121 cm
Hàbitat: Zones desèrtiques i boscos.
Aliments: Molt variada, mamífers mitjans o petits, aus, rèptils i algun insecte.
Amenaces: Humans.

Area de distribució:

parabuteo-unicinctus_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació
Rapinyaire diürna mitjana. Amb una envergadura d’uns 120 cm. i una longitud d’uns 53 cm. Aspecte singular, amb la cua llarga amb una franja negre. El dors de color marró vermellós amb les rèmiges negres.

Distribució
Es troba des del sud-oest dels EUA, tot el Perú i Uruguai fins al sud de Chile i Argentina.

Hàbitat
Tant en hàbitats desèrtics com en boscos. També es pot trobar en pantans i manglars de l’Amèrica del Sud.

Característiques
El seu gènere Parabuteo, literalment significa semblant a Buteo (aligot), mentre que el nom de l’espècie unicinctus significa ‘una sola cinta’, per la banda terminal blanca de la seva cua.
Els Aligots són rapinyaires de mida mitjana, de vols baixos. Caçadors a l’aguait: tenen una cua llarga i ales amples i arrodonides per poder volar esquivant els obstacles.
Caràcter social i intel·ligent. Grups familiars similars a les manades de llops: cacen en grup o en parella, i la cria dels polls és compartida per tots els membres del grup.

Alimentació
Rosegadors, conills, llebres i coloms.

Curiositats
Al desert d’Arizona, sorprenentment, els aligots de Harris es posen sobre els cactus i no es punxen!
Les plomes de la seva cua eren molt utilitzades pels indis americans, com a ornamentació en els seus rituals.
Molt popular en la pràctica de la falconeria pel seu caràcter social, tranquil i intel·ligent. Fàcil de volar en qualsevol terreny i no massa exigent en la qualitat del seu menjar. Un cop entrenats requereixen menys temps i atencions que els falcons. També cria en captivitat amb molta facilitat.