Cim d'Àligues

Àliga marina

Haliaeetus albicilla

Característiques

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 4,7 kg
Pes aprox. femella: 7 kg
Envergadura: 200 – 240 cm
Hàbitat: Costa, llacs i rius
Aliments: Peixos, aus marines, carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.

Àrea de distribució:

Estat de conservació: Preocupació menor

Identificació
Au de mida grossa, i com és habitual en rapinyaires caçadores, les femelles són més grosses que els mascles.
Ales amples, cap i bec molt grossos, característic del grup dels pigargs.
Els adults tenen la cua blanca, i el cap i el coll són més clars que la resta del cos. Bec de color groc.
Els juvenils són foscos, de color marró, tot i que existeixen diversos plomatges en la transició al plomatge d’adult.

Distribució
Havia estat localitzada a gran part d’Europa, però ara la seva distribució se centra al nord d’Euràsia, on nidifica: d’Alemanya, fins a Rússia i alguns punts dels Balcans. Però la majoria de la població europea es troba a les costes de Noruega. Hi ha una petita població a l’extrem sud-oest de Groenlàndia i Oest d’Islàndia. Va ser reintroduïda a Escòcia amb èxit. Les poblacions europees són bàsicament sedentàries, tot i que a l’hivern els juvenils es poden dispersar cap a països de Centreeuropa, França inclòs.

Hàbitat
Localitzada principalment en zones forestals, a condició que estiguin a prop de zones humides, des de costes rocalloses en el mar, a rius, aiguamolls i llacs.

Característiques
Aquest grup d’àligues del gènere Haliaeetus, es diferencien de la resta d’àligues en el seu comportament: molt més gregari, sorollós i oportunista. Instal·la els nius tant en penya-segats marins com en arbres, sovint són de grans dimensions. Normalment ponen dos ous de color blanc. La incubació és de 35 a 45 dies i la realitzen per torns els dos progenitors.

Alimentació
Dieta diversa, però predomina el consum de peixos. També d’aus marines, i carronya.

Curiositats

– El 22 de maig del 2006 una parella d’àligues va fer un niu a una reserva natural d’Holanda. Aquest va ser el primer cop en molts anys, que aquesta au nidificava en aquest país.

– Els pigargs comprenen vuit espècies repartides pels dos hemisferis, entre les quals es troba la rapinyaire més pesada, el pigarg de Steller.

– Astúries inicia un projecte experimental amb 9 exemplars provinents de Noruega, per a la reintroducció de l’àliga marina, una rapinyaire extinta des del segle XIX a Espanya. Alliberats a la tardor del 2021, s’està fent un seguiment dels seus moviments.