Geranoaetus melanoleucus

 

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 1,7 kg
Pes aprox. femella: 3,2 kg
Envergadura: 150 – 184 cm
Hàbitat: Muntanyes, zones d’estepes o semi-àrides.
Aliments: Mamífers mitjans o petits, rèptils, insectes i carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.

Area de distribució:

geranoaetus-melanoleucus_area

Estat de conservació: Preocupació menor

estat_LC

Identificació:
En la imatge l’adult està en el fons i el jove davant.

Distribució
Àliga que es troba a Amèrica del Sud a la zona dels Andes, des de Veneçuela fins a Argentina i part de Brasil.

Hàbitat
Tot i que té preferències per les zones muntanyoses on nidificar, és present a gairebé tots els ambients.

Característiques
Silueta molt compacte amb una cua força curta. És molt bona planejadora, i com que habita en les extenses i desèrtiques estepes patagòniques, acostuma a fer un vol molt alt des d’on controla el moviment de les possibles preses, com per exemple el conill europeu que va ser introduït en aquelles terres i que en aquest cas ha afavorit l’augment de la població.
Quan detecten a la seva presa a gran alçada, cal que siguin molt ràpides baixant en picat: 140 o 160 Km/h seria la velocitat aproximada.
Nidifica en barrancs i arbres. Pon tres ous que són incubats per la femella i el mascle durant 1 mes aproximadament. Els joves són de color marró clapejat, i després d’uns 5 anys és quan adquireixen la totalitat del plomatge d’adult, un color blavós amb el pit i el ventre blanc.

Alimentació
Bàsicament llebres i rosegadors. En època d’escassetat, es conforma amb carronya.

Conservació
La cacera i la destrucció del seu hàbitat podrien comprometre la seva conservació en els pròxims anys.
La gent de camp l’ha perseguit força per la falsa creença que es menja el bestiar.

Curiositats
Una de les aus més característiques d’Argentina.
El seu nom ve donat pel color que assoleixen d’adult, semblant al d’un colom.