Voltor de l’Himàlaia
Gyps himalayensis
Característiques
Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 10 kg
Pes aprox. femella: 10 kg
Envergadura: 260 – 300 cm
Hàbitat: Indrets muntanyosos i espais oberts.
Aliments: Carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.
Àrea de distribució:
Estat de conservació: Gairebé amenaçada
Identificació
Rapinyaire carronyera molt voluminosa, força contrastat de color crema i negre a les plomes de vol. Amb l’edat cada cop és més clar.
Al sud i a l’oest de l’àrea de distribució es pot confondre amb el voltor comú, estretament emparentat amb ell.
Distribució
Viu a les serralades de l’Àsia central, comú a l’Himàlaia i en el Turquestan xinès, i encara abundant a la meseta tibetana.
Hàbitat
Zones muntanyoses obertes, principalment de 1200 a 4500 m, amb cingleres altes que els serveixi per criar i com a zones de descans. També en estepes altes. S’alimenta a 600-6000 m o més.
Característiques
Viuen en grups petits d’uns 10-20 individus.
Els voltors, en general, tenen molta força al bec i poca a les urpes.
La temporada de cria comença al gener. A vegades pot utilitzar vells nius de trencalòs. Ponen un únic ou, i la incubació és d’uns 50 dies, semblant a la de la resta de voltors grossos.
Alimentació
S’alimenta de cadàvers grossos i per això té molta superfície pelada a la zona del cap i coll. En el Tíbet, el 64% de la seva dieta s’obté del yac domèstic (Bos grunniens), que poden fer desaparèixer en uns 120 minuts aproximadament.
Degut a les seves dimensions, és un voltor dominant, a no ser que hi hagi voltor negre, llop o pantera de les neus.
Curiositats
– És el voltor més gros del gènere Gyps.
– Històricament, els voltors de l’Himàlaia s’alimentaven regularment de cadàvers humans abandonats en els cementiris celestials, on la família deixava el difunt perquè fos aliment per les aus.
– Un dels problemes actuals més greus que afecten a tots els carronyers asiàtics és l’ús veterinari dels diclofenacs (antiinflamatori), probablement per insuficiència renal. A l’Índia la població de voltors va decréixer fins a un 95% en certes àrees. Substància ja prohibida al continent asiàtic, en canvi, permesa a Europa.