Cim d'Àligues

Voltor de l’Himàlaia

Gyps himalayensis

Característiques

Activitat: Diürna
Pes aprox. mascle: 10 kg
Pes aprox. femella: 10 kg
Envergadura: 260 – 300 cm
Hàbitat: Indrets muntanyosos i espais oberts.
Aliments: Carronya.
Amenaces: Humans i residus tòxics.

Àrea de distribució:

Estat de conservació: Gairebé amenaçada

Identificació
Rapinyaire carronyera molt voluminosa, força contrastat de color crema i negre a les plomes de vol. Amb l’edat cada cop és més clar.
Al sud i a l’oest de l’àrea de distribució es pot confondre amb el voltor comú, estretament emparentat amb ell.

Distribució
Viu a les serralades de l’Àsia central, comú a l’Himàlaia i en el Turquestan xinès, i encara abundant a la meseta tibetana.

Hàbitat
Zones muntanyoses obertes, principalment de 1200 a 4500 m, amb cingleres altes que els serveixi per criar i com a zones de descans. També en estepes altes. S’alimenta a 600-6000 m o més.

Característiques
Viuen en grups petits d’uns 10-20 individus.
Els voltors, en general, tenen molta força al bec i poca a les urpes.
La temporada de cria comença al gener. A vegades pot utilitzar vells nius de trencalòs. Ponen un únic ou, i la incubació és d’uns 50 dies, semblant a la de la resta de voltors grossos.

Alimentació
S’alimenta de cadàvers grossos i per això té molta superfície pelada a la zona del cap i coll. En el Tíbet, el 64% de la seva dieta s’obté del yac domèstic (Bos grunniens), que poden fer desaparèixer en uns 120 minuts aproximadament.
Degut a les seves dimensions, és el voltor dominant, a no ser que hi hagi voltor negre, llop o pantera de les neus.

Curiositats

És el voltor més gros del gènere Gyps.

– Històricament, els voltors de l’Himàlaia s’alimentaven regularment de cadàvers humans abandonats en els cementiris celestials, on la família deixava el difunt perquè fos aliment per les aus.

Un dels problemes actuals més greus que afecten a tots els carronyers asiàtics és l’ús veterinari dels diclofenacs (antiinflamatori), probablement per insuficiència renal. A l’Índia la població de voltors va decréixer fins a un 95% en certes àrees. Substància ja prohibida al continent asiàtic, en canvi, permesa a Europa.